Iklan

Pertanyaan

Questions 11-15 are based on the following pessage!


    Certainly no creature in the sea is odder than the common sea cucumber. All living creature, especially human beings, have their peculiarities, but everything about the little sea cucumber seems unusual. What else can be said about a bizarre animal that, among other eccentricities, eats mud, feeds almost continuously day and night but can live without eating for long periods, and can be poisonous but is considered supremely edible by gourmets?

    For some fifty million years, despite all its eccentricities, the sea cucumber has subsisted on its diet of mud. It is adaptable enough to live attached to rocks by its tube feet, under rocks in shallow water, or on the surface of mud flats. Common in cool water on both Atlantic and Pacific shores, it has the ability to suck up mud or sand and digest whatever nutrients are present.

    Sea cucumbers come in a variety of colors, ranging from black to reddish - brown to sand - color and nearly white. One form even has vivid purple tentacles. Usually the creatures are cucumber - shaped - hence their name - and because they are typically rock inhabitants, this shape, combined with flexibility, enables them to squeeze into crevices where they are safe from predators and ocean currents.

    Although they have voracious appetites, eating day and night, sea cucumbers have the capacity to become quiescent and live at a low metabolic rate - feeding sparingly or not at all for long periods, so that the marine organisms that provide their food have a chance to multiply. If it were not for this faculty, they would devour all the food available in short time and would probably starve themselves out of existence.

    But the most spectacular thing about the sea cucumber is the way it defends itself. Its major enemies are fish and crabs, and when attacked, it squirts all its internal organs into the water. It also casts off attached structures such as tentacles. The sea cucumber will eviscerate and regenerate itself if it is attacked or even touched; it will do the same if surrounding water temperature is too high or if the water becomes too polluted.

11. What does the passage mainly discuss?

11. What does the passage mainly discuss?

  1. The reason for the sea cucumber's name

  2. What makes the sea cucumber unusual

  3. How to identify the sea cucumber

  4. Places where the sea cucumber can be found

  5. The diet of sea cucumber

Ikuti Tryout SNBT & Menangkan E-Wallet 100rb

Habis dalam

00

:

07

:

12

:

20

Klaim

Iklan

N. Puspita

Master Teacher

Jawaban terverifikasi

Jawaban

jawaban yang tepat adalah B. What makes the sea cucumber unusual.

jawaban yang tepat adalah B. What makes the sea cucumber unusual.

Pembahasan

Pembahasan
lock

Terjemahan soal yaitu, "Apa yang utamanya dibahas pada teks tersebut?". Untuk menjawab pertanyaan, perlu ditemukan main ideaa dari teks tersebut terlebih dahulu. Main idea dapat ditemukan pada kalimat, " Certainly no creature in the sea is odder than the common sea cucumber. (Paragraf 1) (Tentu tidak ada makhluk di laut yang lebih aneh dari teripang biasa.) Kalimat petunjuk lainnya adalah pada kalimat, " What else can be said about a bizarre animal that, among other eccentricities, eats mud, feeds almost continuously day and night but can live without eating for long periods, and can be poisonous but is considered supremely edible by gourmets? ". (Paragraf 1) (Apa lagi yang bisa dikatakan tentang hewan aneh, di antara keanehan lainnya, yang memakan lumpur, makan hampir terus menerus siang dan malam tetapi dapat hidup tanpa makan untuk waktu yang lama, dan dapat beracun tetapi dianggap sangat bisa dimakan oleh para pecinta makanan?) Untuk paragraf selanjutnya yaitu paragraf 2, 3, 4 membahas mengenai keunikan teripang. Berdasarkan hal tersebut, dapat diketahui bahwa yang utamanya dibahas dalam teks tersebut adalah tentang keunikan hewan teripang. Jadi, jawaban yang tepat adalah B. What makes the sea cucumber unusual.

Terjemahan soal yaitu, "Apa yang utamanya dibahas pada teks tersebut?".

Untuk menjawab pertanyaan, perlu ditemukan main ideaa dari teks tersebut terlebih dahulu.

Main idea dapat ditemukan pada kalimat, "Certainly no creature in the sea is odder than the common sea cucumber. (Paragraf 1) (Tentu tidak ada makhluk di laut yang lebih aneh dari teripang biasa.)

Kalimat petunjuk lainnya adalah pada kalimat, "What else can be said about a bizarre animal that, among other eccentricities, eats mud, feeds almost continuously day and night but can live without eating for long periods, and can be poisonous but is considered supremely edible by gourmets?". (Paragraf 1) (Apa lagi yang bisa dikatakan tentang hewan aneh, di antara keanehan lainnya, yang memakan lumpur, makan hampir terus menerus siang dan malam tetapi dapat hidup tanpa makan untuk waktu yang lama, dan dapat beracun tetapi dianggap sangat bisa dimakan oleh para pecinta makanan?)

Untuk paragraf selanjutnya yaitu paragraf 2, 3, 4 membahas mengenai keunikan teripang. 

Berdasarkan hal tersebut, dapat diketahui bahwa yang utamanya dibahas dalam teks tersebut adalah tentang keunikan hewan teripang.

Jadi, jawaban yang tepat adalah B. What makes the sea cucumber unusual.

Perdalam pemahamanmu bersama Master Teacher
di sesi Live Teaching, GRATIS!

5

Iklan

Pertanyaan serupa

The author of the passage is primarily concerned with ....

1

5.0

Jawaban terverifikasi

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Roboguru

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Download di Google PlayDownload di AppstoreDownload di App Gallery

Produk Ruangguru

Hubungi Kami

Ruangguru WhatsApp

+62 815-7441-0000

Email info@ruangguru.com

[email protected]

Contact 02130930000

02130930000

Ikuti Kami

©2025 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia