Read the following text to answer the question.
The Indonesian Archipelago
The Indonesian Archipelago is the largest group of islands in the world. It extends between two continents, Asia and Australia. It also lies between two oceans the Samudera Indonesia and the Pacific Ocean.
Indonesia’s 13,667 islands stretch 5,120 kilometres from east to west and 1,770 kilometres from north to truth. The five main islands are Sumatera, Java, Kalimantan, Sulawesi, and Irian Jaya.
Indonesia has a land area of 1,904,345 square kilometres. More than half of it is forested land and a part is mountainous, with 15 of the mountains are I still volcanically active. One of history’s greatest volcanic eruptions, which killed thousands of people, occurred in 1883 on the island of Krakatau, which lies between Java and Sumatera.
Indonesia is one of the most populous countries in the world. Its total population is 160 million. More than 60% of the population live on the island of Java.
The Indonesian population consists of more than 300 ethnic groups which speak 500 different languages, but most of them understand the national language, Bahasa Indonesia. The Indonesian government’s campaign to popularize Bahasa Indonesia at present can be seen , through signs in public places and various which say ‘Use good Bahasa Indonesia correctly. Indonesia’s motto offices Bhinneka tunggal Ika, which means Unity in Diversity, symbolizes the unity of the people in spite of their ethnic and cultural origins.
The first paragraph tells about ...
The islands in the world
The location of Indonesia
The continents of Asia and Australia
The Samudera Indonesia and Pacific Ocean
The Indonesian population
Mahasiswa/Alumni Universitas Indraprasta PGRI
Soal ini menanyakan tentang isi cerita paragraf pertama.
Paragraf pertama diterjemahkan menjadi "Kepulauan Indonesia merupakan gugusan pulau terbesar di dunia. Membentang di antara dua benua, Asia dan Australia. Itu juga terletak di antara dua samudera yaitu Samudera Indonesia dan Samudera Pasifik". Berdasarkan pernyataan-pernyataan tersebut kita dapat simpulkan bahwa paragraf pertama menceritakan tentang letak atau lokasi Indonesia (Location of Indonesia).
Jadi, jawaban yang benar adalah B.
Perdalam pemahamanmu bersama Master Teacher
di sesi Live Teaching, GRATIS!
5.0 (1 rating)
Ahmad Syafingil Anam
Pembahasan lengkap banget
Riding on a canal bus is an enjoyable and relaxed way of getting around Amsterdam canals and it takes you to pass all the city’s top sights. You’ll see many kinds of buildings, from historic ones to t...
Reread the text in Activity 8. Complete the following statements based on the text. The main idea of the fourth paragraph is____.
The Bangkok Tuk Tuk (pronounced took-took) is probably every visitor's favourite means of transport. They have an undeniable appeal and quality that makes them irresistible to everyone who come to Ban...
Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860
Bantuan & Panduan
©2023 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia