Roboguru

Read the passage below and answer the question!     Once upon a time, a flock of doves led by their king flew to search for food. The smallest dove saw rice scattered beneath a banyan tree. All the doves landed and began to eat.     Suddenly, a net fell over them and they were all trapped. They saw a man approaching them. The doves desperately fluttered their wings to try to get out, but they failed. The king had an idea. He advised all the doves to fly up together carrying the net with them.     Each dove picked up a portion of the net and together they flew off carrying the net with them. The man tried to follow them, but they flew high over hills and valleys. They flew to a hill near a temple where there lived mice. They were the king's friends.     The mice were shocked seeing the doves under the net. They ran to the dove and offered help, "Let me help you escape from the net."      The king answered, “Sure. That's very kind of you."     They gnawed the net and one by one all the doves were freed. The doves thanked the mice and flew away together, united in their strength. (Adopted from: https:/lwww.moralstories.org/unity-is-strength/ (March 1 5, 2019)) What can we learn from the story?

Pertanyaan

Read the passage below and answer the question!


    Once upon a time, a flock of doves led by their king flew to search for food. The smallest dove saw rice scattered beneath a banyan tree. All the doves landed and began to eat.

    Suddenly, a net fell over them and they were all trapped. They saw a man approaching them. The doves desperately fluttered their wings to try to get out, but they failed. The king had an idea. He advised all the doves to fly up together carrying the net with them.

    Each dove picked up a portion of the net and together they flew off carrying the net with them. The man tried to follow them, but they flew high over hills and valleys. They flew to a hill near a temple where there lived mice. They were the king's friends.

    The mice were shocked seeing the doves under the net. They ran to the dove and offered help, "Let me help you escape from the net." 

    The king answered, “Sure. That's very kind of you."

    They gnawed the net and one by one all the doves were freed. The doves thanked the mice and flew away together, united in their strength.

(Adopted from: https:/lwww.moralstories.org/unity-is-strength/ (March 1 5, 2019))


What can we learn from the story?undefined 

  1. A stumble may prevent a fall.undefined 

  2. United we stand, divided we fall.undefined 

  3. A good example is the best sermon.undefined 

  4. Success never comes to the indolence.undefined 

  5. A man without ambition is like a bird without a wing.undefined 

Pembahasan Video:

Pembahasan Soal:

Pertanyaan "What can we learn from the story?" dapat kita artikan "Apa yang bisa kita pelajari dari cerita ini?". Bentuk pertanyaan ini merupakan pertanyaan yang menanyakan isi pesan dari teks bacaan. Isi pesan dari teks bacaan dapat kita lihat dalam kalimat

  • Each dove picked up a portion of the net and together they flew off carrying the net with them. (Setiap burung merpati mengambil sebagian dari jaring dan bersama-sama terbang membawa jaring itu). 
  • The mice were shocked seeing the doves under the net. They ran to the dove and offered help. (Tikus kaget melihat burung merpati di bawah jaring dan menawarkan bantuan).

Dari kedua kalimat tersebut, dapat kita ambil kesimpulan bahwa burung merpati dapat bebas dari jaring karena bekerja sama satu sama lain dan juga dari bantuan para tikus yang bekerja sama menggerogoti jaring satu per satu. 


Maka adapun isi pesan dari teks ini yaitu, jika kita bekerja sama kita sukses, jika tidak bersatu kita gagal. Dalam bahasa Inggris, pernyataan ini dapat kita sebut (B) United we stand, divided we fall.

Pembahasan terverifikasi oleh Roboguru

Dijawab oleh:

W. RF

Terakhir diupdate 05 Oktober 2021

Roboguru sudah bisa jawab 91.4% pertanyaan dengan benar

Tapi Roboguru masih mau belajar. Menurut kamu pembahasan kali ini sudah membantu, belum?

Membantu

Kurang Membantu

Apakah pembahasan ini membantu?

Belum menemukan yang kamu cari?

Post pertanyaanmu ke Tanya Jawab, yuk

Mau Bertanya

Pertanyaan yang serupa

The following dialog is for cauestions 13 to 15. Sita: Hi, Gung. Where are you going? Agung: Hi, Sita. I'm going to a grocery to buy vegetables and spices. Sita: You buy vegetables and spices? Coo...

Pembahasan Soal:

Dialog di atas menunjukkan penggunaan Expression of Asking for and Giving Opinions yaitu ungkapan yang digunakan untuk meminta dan memberikan pendapat.

Soal diatas menanyakan apa yang dapat kita pelajari dari teks tersebut. Untuk menjawab soal tersebut, kita dapat membaca dialog Sita berupa, "Great! That's what I like about you. You always do what you want to do, no matter what people say" yang artinya adalah "Hebat! Itulah yang aku suka darimu. Kamu selalu melakukan apa yang ingin kamu lakukan, tidak peduli apa yang orang katakan".

Jadi,  jawaban yang tepat adalah A. Just do what we want to do.undefined

0

Roboguru

Read the passage below and answer the question!     Once upon a time, a flock of doves led by their king flew to search for food. The smallest dove saw rice scattered beneath a banyan tree. All the ...

Pembahasan Soal:

Pertanyaan "What was the doves' problem?" merupakan perintah untuk menanyakan apa masalah merpati-merpati dalam cerita. Pada awal cerita, semua baik-baik saja; Sekawanan burung merpati yang dipimpin oleh raja mereka terbang mencari  makan. Tetapi, tiba-tiba, sebuah jaring menimpa mereka dan semua terjebak. Mereka mengepakkan sayapnya untuk mencoba keluar tetapi gagal. Isi cerita selanjutnya menceritakan bagaimana para merpati bebas. 

Maka jawaban yang tepat untuk pertanyaan apa masalah merpati-merpati dalam cerita adalah, (C) They were trapped under the net.

0

Roboguru

What is the moral value of the story?

Pembahasan Soal:

Pesan moral yang dapat diambil dari teks di atas adalah lebih baik memiliki satu cara yang efektif dibandingkan ratusan cara yang meragukan.

Jadi, jawaban yang benar adalah "The moral value of the story is that it's better to have one effective way instead of hundreds questioned ways."

0

Roboguru

Answer the following questions. 8. What is the moral value of the story?

Pembahasan Soal:

Kalimat "What is the moral value of the story?" berarti "Apa nilai moral dari cerita tersebut?".

Nilai moral yang dapat diambil dari cerita tersebut adalah perilaku yang ditunjukkan oleh si Jack, meskipun awalnya ia adalah seorang pemalas namun ketika ibunya menyuruhnya untuk bekerja ia patuh dan melaksanakannya tanpa mengeluh. Selain itu, meskipun Jack bukanlah anak yang sangat pintar, ia tetap gigih untuk selalu berusaha lebih baik setiap harinya dengan mengikuti nasihat yang diberikan ibunya.

Jadi, jawaban yang tepat adalah We must obey our parents and always do our best every day even though we have many shortcomings.

0

Roboguru

The following text is for questions number 1-5             Once, three fish lived in a pond. One evening, some fisherman passed by the pond and saw the fish. “This pond is full of fish”, they told ea...

Pembahasan Soal:

Dari teks di atas, dapat kita ambil kesimpulan bahwa yang tersombong dan tidak ingin mendengarkan nasihat adalah yang tidak selamat. Sehingga pesan moral yang paling tepat adalah “”Don’t be so arrogant”

0

Roboguru

Roboguru sudah bisa jawab 91.4% pertanyaan dengan benar

Tapi Roboguru masih mau belajar. Menurut kamu pembahasan kali ini sudah membantu, belum?

Membantu

Kurang Membantu

Apakah pembahasan ini membantu?

Belum menemukan yang kamu cari?

Post pertanyaanmu ke Tanya Jawab, yuk

Mau Bertanya

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Produk Ruangguru

Produk Lainnya

Hubungi Kami

Ikuti Kami

©2021 Ruangguru. All Rights Reserved