Iklan

Pertanyaan

Gunakan PETUNJUK A untuk menjawab soal nomor 31 sampai dengan nomor 45!


Text 2

    Some people believe that the key to averting a potential food crisis may lie in recent advances in science and biotechnology. By manipulating the genetic composition of basic crops, such as rice, it is possible to boost a plant's rate of photosynthesis and to produce bigger crop yields. This process is known as genetic modification; plants that are produced in such a way are called genetically modified organisms (GMOs). Genetic modification can  be carried out for a variety of purposes - not only to enhance the crop yield. Scientists have produced GMOs with higher than normal vitamin content, for example; other genetically modified crops are resistant to commonly used agricultural herbicides that used to kill the weeds around them, as well as insects and fungal and viral  pests. Food products that are made from, or contain traces of genetically modified organisms are known as GM foods.

    Scientists claim that a GM  strain of 'super-rice' could boost rice yields by as much as 35 percent. Another strain called 'golden rice' - which contains added amounts of vitamin A - could reduce vitamin A deficiency in more than 120 children worldwide. Some might think that such advances in biotechnology would be welcomed enthusiastically by people around the world. But, in fact, the issue of genetic modification has become one of the most controversial issues of our age. For many people, it highlights the fine line that exists between the benefits of technology and scientific innovation, on the one hand, and the risks of environmental destruction, on the other.

It can be inferred from the text that what scientist should do is ....

It can  be inferred from the text that what scientist should do is ....

  1. avoid the controversial issue of GM food    

  2. discover more environment-friendly GM food

  3. predict and calculate the potential risks GM food

  4. add new genes that 100 percent free of harmful consequences

  5. work with environment activists to solve the problems of GM food

Ikuti Tryout SNBT & Menangkan E-Wallet 100rb

Habis dalam

02

:

14

:

17

:

15

Klaim

Iklan

S. Susanti

Master Teacher

Mahasiswa/Alumni Universitas Negeri Jakarta

Jawaban terverifikasi

Jawaban

jawaban yang benar adalah B.

jawaban yang benar adalah B.

Pembahasan

Jawaban soal ini adalah pilihan jawabanB. Soal menanyakan berdasarkan kesimpulan bacaan apa yang sebaiknya ilmuwan lakukan? Hal yang dapat disimpulkan dari bacaan adalah " Untuk mencegah krisis pangan terletak pada kemajuan ilmu pengertahuan dan bioteknologi. Oleh sebab itu, para ilmuwan menghasilkan modifikasi genetik untuk tanaman pangan. Namun, akhir-akhir ini muncul isu bahwa modifikasi genetik (GM) beresiko merusak lingkungan ". Pernyataan tersebut secara umum dapat dilihat di paragraf kedua, kalimat terakhir yaitu " For many people, it highlights the fine line that exists between the benefits of technology and scientific innovation, on the one hand, and the risks of environmental destruction, on the other. " Dari kutipan dan kesimpulan wacana tersebut dapat disimpulkan bahwa ilmuwan sebaiknya menghasilkan modifikasi genetik (GM) yang ramah lingkungan. Dengan demikian, jawaban yang benar adalah B.

Jawaban soal ini adalah pilihan jawaban B.

Soal menanyakan berdasarkan kesimpulan bacaan apa yang sebaiknya ilmuwan lakukan?

Hal yang dapat disimpulkan dari bacaan adalah "Untuk mencegah krisis pangan terletak pada kemajuan ilmu pengertahuan dan bioteknologi. Oleh sebab itu, para ilmuwan menghasilkan modifikasi genetik untuk tanaman pangan. Namun, akhir-akhir ini muncul isu bahwa modifikasi genetik (GM) beresiko merusak lingkungan".

Pernyataan tersebut secara umum dapat dilihat di paragraf kedua, kalimat terakhir yaitu " For many people, it highlights the fine line that exists between the benefits of technology and scientific innovation, on the one hand, and the risks of environmental destruction, on the other."

Dari kutipan dan kesimpulan wacana tersebut dapat disimpulkan bahwa ilmuwan sebaiknya menghasilkan modifikasi genetik (GM) yang ramah lingkungan.

Dengan demikian, jawaban yang benar adalah B.

Perdalam pemahamanmu bersama Master Teacher
di sesi Live Teaching, GRATIS!

1

Iklan

Pertanyaan serupa

Which of the following best describes the organization of this text?

3

0.0

Jawaban terverifikasi

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Roboguru

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Download di Google PlayDownload di AppstoreDownload di App Gallery

Produk Ruangguru

Hubungi Kami

Ruangguru WhatsApp

+62 815-7441-0000

Email info@ruangguru.com

[email protected]

Contact 02130930000

02130930000

Ikuti Kami

©2025 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia