Roboguru
SD

Indeks harga pengguna Malaysia naik 4.4% Indeks harga pengguna (IHP) yang merupakan alat untuk mengukur kadar inflasi di peringkat tempatan telah meningkat sebanyak 4.4% pada bulan April 2017 berbanding dengan tahun sebelumnya, Berdasarkan keterangan daripada Jabatan Perangkaan Malaysia, keadaan ini disebabkan oleh kenaikan dalam kos pengangkutan dalam makanan. Menurut tinjauan Reuters, kadar inflasi berlegar-legar di bawah 4.5 peratus dalam ramalan kadar tahunan turun daripada 5.1 peratus pada Mac yang menjadi kadar tertinggi dalam tempoh lapan tahun. Kos pengangkutan pada bulan April meningkat 16.7 peratus disebabkan kenaik api manakala harga makanan dan minuman bukan alkohol meningkat 4.1 peratus. harga bahan (Dipetik dan disesaikan daripada: www.mulaysiakini.com.my) Nyatakan jenis inflasi dalam petikan di atas.!

Pertanyaan

Indeks harga pengguna Malaysia naik 4.4%

Indeks harga pengguna (IHP) yang merupakan alat untuk mengukur kadar inflasi di peringkat tempatan telah meningkat sebanyak 4.4% pada bulan April 2017 berbanding dengan tahun sebelumnya, Berdasarkan keterangan daripada Jabatan Perangkaan Malaysia, keadaan ini disebabkan oleh kenaikan dalam kos pengangkutan dalam makanan. Menurut tinjauan Reuters, kadar inflasi berlegar-legar di bawah 4.5 peratus dalam ramalan kadar tahunan turun daripada 5.1 peratus pada Mac yang menjadi kadar tertinggi dalam tempoh lapan tahun. Kos pengangkutan pada bulan April meningkat 16.7 peratus disebabkan kenaik api manakala harga makanan dan minuman bukan alkohol meningkat 4.1 peratus. harga bahan (Dipetik dan disesaikan daripada: www.mulaysiakini.com.my)

Nyatakan jenis inflasi dalam petikan di atas.!

  1. ..... 

  2. ..... 

A. Acfreelance

Master Teacher

Jawaban terverifikasi

Jawaban

berdasarkan kasus diatas, jenis inflasinya adalah inflasi ringan.

Pembahasan

Inflasi rendah yaitu inflasi yang mudah untuk dikendalikan dan belum begitu mengganggu perekonomian suatu negara. Terjadi kenaikan harga barang/jasa secara umum, biasanya di bawah 10% per tahun dan dapat dikendalikan.

Jadi berdasarkan kasus diatas, jenis inflasinya adalah inflasi ringan.

9

0.0 (0 rating)

Pertanyaan serupa

Perhatikan potongan artikel berita berikut!   Ekonom PT Bank Permata Tbk. Josua Pardede memperkirakan inflasi Juli 2018 mencapai 0,25% (mtm) atau 3,16% (yoy) atau meningkat tipis dari inflasi tahunan...

18

0.0

Jawaban terverifikasi

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Roboguru

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Download di Google PlayDownload di AppstoreDownload di App Gallery

Produk Ruangguru

Produk Lainnya

Hubungi Kami

Ruangguru WhatsApp

081578200000

Email info@ruangguru.com

info@ruangguru.com

Contact 02140008000

02140008000

Ikuti Kami

©2022 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia