Roboguru
SD

Based on the facts above, the writer suggest that ____

Pertanyaan

Read the following text to answer questions number 7 to 10.


    The use of formalin and other dangerous preservatives in food has been serious problem for three reasons. Firstly, formalin is not for human beings, but it is for biological specimens and experiments. Formalin in Biology is a 10% solution of formaldehyde in water which is usually used as a disinfectant or to preserve biological specimens. Thus, it is not for food preservatives. Of course when it is used for food preservative, it will be very dangerous to human's body.

    The second reason is that there is no tight control from the government. This condition makes the people's health is really in a threat. When the control is weak and the use formalin was spread wide all over the Indonesian regions, and these days it has really happened, the citizen's bodies will be badly contaminated with the poisons. Fish or food traders still sell their products which contain formalin and dangerous preservatives. Can you imagine that our digestive system absorbs the substance that should be for the human and animal corpses?

    Considering the reasons, we can make a conclusion that the use of formalin and other preservatives is really a serious problem if it is not resolved immediately.

Based on the facts above, the writer suggest that ____

  1. People have to avoid consuming formalin in their food.

  2. The use of formal dehyde is necessary to control the food.

  3. People should add 100% solution of formaldehyde in water.

  4. The food preservative is required to make the food delicious.

  5. Food seller is supposed to pour formalin for vegetables and food products.

D. Yaniar

Master Teacher

Mahasiswa/Alumni UIN Syarif Hidayatullah Jakarta

Jawaban terverifikasi

Jawaban

jawaban yang tepat adalah A. People have to avoid consuming formalin in their food.

Pembahasan

Soal ini menanyakan tentang apa yang disarankan oleh penulis berdasarkan teks di atas. Jawabannya dijelaskan di paragraf pertama pada kalimat "... formalin is not for human beings, but it is for biological specimens and experiments. Formalin in Biology is a 10% solution of formaldehyde in water which is usually used as a disinfectant or to preserve biological specimens. Thus, it is not for food preservatives. Of course when it is used for food preservative, it will be very dangerous to human's body." Kalimat tersebut menjelaskan bahwa formalin bukan untuk manusiam melainkan digunakan sebagai desinfektan atau untuk mengawetkan spesimen biologi. Jadi, formalin bukan untuk pengawet makanan. Tentunya bila digunakan untuk pengawet makanan akan sangat berbahaya bagi tubuh manusia.

Dengan demikian, kita dapat menyimpulkan bahwa penulis menyarankan kita atau manusia untuk menghindari atau tidak mengomsumsi makanan yang mengandung formalin.

Jadi, jawaban yang tepat adalah A. People have to avoid consuming formalin in their food.

13rb+

5.0 (1 rating)

Pertanyaan serupa

The question is based on the following passage.   Banning Phones at School     Having a phone in their hands hasn’t been only a trend these days but also a necessary for almost everyone. Students ar...

12

0.0

Jawaban terverifikasi

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Roboguru

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Download di Google PlayDownload di AppstoreDownload di App Gallery

Produk Ruangguru

Produk Lainnya

Hubungi Kami

Ruangguru WhatsApp

081578200000

Email info@ruangguru.com

info@ruangguru.com

Contact 02140008000

02140008000

Ikuti Kami

©2022 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia