Read the text and answer the following questions.
The Legend of Rawa Pening
Once upon a time, there was a little poor boy came into a little village. He was very hungry and weak. He knocked at every door and asked for some food, but nobody cared about him. Nobody wanted to help the little boy.
Finally, a generous woman helped him. She gave him shelter and a meal. When the boy wanted to leave, this old woman gave him a lesung, a big wooden mortal for pounding rice. She reminded him, “Please remember, if there is a flood you must save yourself. Use the lesung as a boat!”
The little boy was happy and thanked the old woman.He continued his journey. While he was passing through the village, he saw many people gathering on the field. The boy came closer and saw a stick stuck in the ground. People challenged each other to pull out that stick. Everybody tried, but nobody succeeded. “Can I try?” asked the little boy. The crowd laughed mockingly. The boy wanted to try his luck so he stepped forward and pulled out the stick. He could do it very easily. Everybody was dumbfounded.
Suddenly, from the hole left by stick, water spouted out. It did not stop until it flooded the village. And no one was saved from the water except the little boy and the generous old woman who gave him shelter and meal. As she told him, he used the lesung as a boat and picked up the old woman. The whole village became a huge lake. It is now known as Rawa Pening Lake in Salatiga, Central Java, Indonesia.
What can we learn from the text above?
Mahasiswa/Alumni Universitas Nusantara PGRI Kediri
Teks tersebut intinya menceritakan tentang seorang anak laki-laki kecil yang kelaparan dan lemah dan seorang wanita tua dermawan yang menolongnya. Sementara warga desa lain tidak ada yang mau membantu dan menolong anak laki-laki kecil itu bahkan mereka meremehkan dan menertawakan anak laki-laki kecil itu ketika dia ingin mencoba mencabut tongkat yang tertancap di tanah (Paragraf pertama - ketiga). Dari sini bisa kita ambil pelajaran bahwa kita seharusnya saling membantu dan jangan meremehkan orang lain.
Dengan demikian jawaban yang tepat adalah we should help each other and don't underestimate the other people.
Perdalam pemahamanmu bersama Master Teacher
di sesi Live Teaching, GRATIS!
4.2 (5 rating)
Jawaban tidak sesuai Pembahasan terpotong
Jawaban tidak sesuai
Work in pairs. Reread the story about Toba Lake in Activity 3. Then, discuss the answer to the following questions. Once upon a time in Sumatra Island, there was a handsome man named Batara Guru ...
Choose the correct answer by crossing (x) A, B, C, or D. What can we learn from the story?
Choose the correct answer by crossing (x) A, B, C, or D. The underlined word in "Volcanoes started to erupt " is closest in meaning to ....
Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860
Bantuan & Panduan
©2024 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia