RoboguruRoboguru
SD

The passage is for the following question.     I am a quite disciplined person. I would make sure I attend all of my classes on time, but last week was different.     I was staying up late until 2 a.m. which was very unusual for me. Then I set my alarm to 5 a.m., so I could wake up early for my morning class. I didn’t hear anything that could’ve woken me, even I couldn’t hear my blasting alarm. As a result, I woke up at around 6:45 a.m. which was a quarter to my morning class. Being in hurry, I forgot to put my homework into my bag that morning, the very homework I spent the night staying up late until 2 a.m.     From that day on, I promised myself not to do the same mistake by not staying up late again if the next day I’m having a morning class.   The passage above belongs to a/an ____ text.

Pertanyaan

The passage is for the following question.


    I am a quite disciplined person. I would make sure I attend all of my classes on time, but last week was different.

    I was staying up late until 2 a.m. which was very unusual for me. Then I set my alarm to 5 a.m., so I could wake up early for my morning class. I didn’t hear anything that could’ve woken me, even I couldn’t hear my blasting alarm. As a result, I woke up at around 6:45 a.m. which was a quarter to my morning class. Being in hurry, I forgot to put my homework into my bag that morning, the very homework I spent the night staying up late until 2 a.m.

    From that day on, I promised myself not to do the same mistake by not staying up late again if the next day I’m having a morning class.

 

The passage above belongs to a/an ____ text.

  1. narrative

  2. recount

  3. folktale

  4. descriptive

A. Ainun

Master Teacher

Jawaban terverifikasi

Jawaban

 jawaban yang benar adalah B.

Pembahasan

Soal menanyakan jenis dari teks pada soal.

Pada paragraf pertama, penulis menceritakan bahwa dirinya adalah orang yang disiplin. Namun, minggu lalu tidak.

Pada paragraf kedua, minggu lalu, penulis menceritakan bahwa ia tidur pukul 2 pagi. Akhirnya ia bangun terlambat dan terlambat sampai sekolah. Ia bahkan tidak membawa PR yang ia kerjakan sampai pukul 2 pagi karena terburu-buru.

Pada paragraf ketiga, penulis berjanji untuk tidak melakukan kesalahan yang sama.

Berdasarkan isinya, teks menceritakan kembali pengalaman penulis pertama kali terlambat datang ke sekolah karena begadang mengerjakan PR malam sebelumnya. Teks yang menceritakan kembali pengalaman atau kejadian yang terjadi di masa lampau disebut recount text (pilihan B).

Pilihan A tidak tepat karena teks narrative menceritakan cerita yang urut pada masa lampau. Naratif adalah cerita fiksi atau cerita yang tidak nyata.

Pilihan C tidak tepat karena folktale merupakan salah satu jenis teks narrative. Folktale menceritakan cerita rakyat.  

Pilihan D tidak tepat karena teks descriptive berisi deskripsi akan suatu objek milik seseorang.  

Jadi, jawaban yang benar adalah B.

22

0.0 (0 rating)

Pertanyaan serupa

Last Friday, a friend of mine asked me to accompany him to buy a new shirt at a department store. We left home at 03.00 p.m. by motorcycle. As soon as we arrived there, we went to the clothes section....

253

5.0

Jawaban terverifikasi

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Roboguru

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Download di Google PlayDownload di AppstoreDownload di App Gallery

Produk Ruangguru

Produk Lainnya

Hubungi Kami

Ruangguru WhatsApp

081578200000

Email info@ruangguru.com

info@ruangguru.com

Contact 02140008000

02140008000

Ikuti Kami

©2022 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia