Roboguru
SD

The moral value of the text is ....

Pertanyaan

Read the following text to answer the question.


    A farmer looking for a source of water for his farm bought a well from his neighbor. The neighbor was cunning, though, and refused to let the farmer take water from the well. On asking why, he replied, "I sold the well to you, not the water", and walked away. The distraught farmer didn't know what to do. So he went to Birbal, a clever man and one of the nine courtiers of Emperor Akbar, for a solution

    The emperor called the farmer and his neighbor and asked why the man was not letting the farmer draw water from the well. The cunning man said the same thing again, "I sold the well, not the water. So he cannot take my water.

    To this, Birbal replied, "All that sounds fine to me. But if you have sold the water and the water is yours, then you have no business keeping your water in his well. Remove the water or use it all up immediately. If not the water will belong to the owner of the well".
    Realizing that he's been tricked and taught his lesson, the man apologized and left.

The moral value of the text is ....

  1. there are many ways to solve the problem.

  2. cheating will not give you anything.

  3. if there is a will, there is a way.

  4. never trust our neighbor.

F. Aulia

Master Teacher

Mahasiswa/Alumni Universitas Indonesia

Jawaban terverifikasi

Jawaban

jawaban yang benar adalah B.

Pembahasan

Pada teks tersebut, diceritakan bahwa tetangga yang licik tersebut berusaha untuk menipu petani dengan mengatakan bahwa dia hanya membeli sumur, tidak termasuk airnya sehingga sang petani tidak bisa mengambil air dari sumur miliknya. Pada saat bertemu Birbal, Birbal mengatakan kepada sang tetangga bahwa dia tidak punya hak untuk menyimpan air miliknya di sungai milik petani karena sumur itu bukan miliknya. Pelajaran yang dapat diambil dari cerita tersebut adalah bermain curang tidak akan memberimu apa-apa.

Jadi, jawaban yang benar adalah B.

178

5.0 (1 rating)

Pertanyaan serupa

Do the following tasks properly. Read the following text and answer the questions.     Mr. Rudi was once popular as a talented pilot for commercial flight in Indonesia. He became the youngest pilot ...

15

0.0

Jawaban terverifikasi

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Roboguru

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Download di Google PlayDownload di AppstoreDownload di App Gallery

Produk Ruangguru

Produk Lainnya

Hubungi Kami

Ruangguru WhatsApp

081578200000

Email info@ruangguru.com

info@ruangguru.com

Contact 02140008000

02140008000

Ikuti Kami

©2022 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia