Roboguru

Read the text and answer the following question.     We all know that rain is primary source of fresh water for most areas of the world, providing suitable condition for diverse ecosystems. Rain is water that descends from the sky through several processes until the rain occurs. Do you know how does rain happen?     The phenomenon of rain is actually a water circle. The concept of water circle includes the sun heating and the Earth's water surface causing the water surface to evaporate. Earth's water includes water from lake, river, and ocean. Then, the water vapor experiences condensation and becomes condensed vapor. Condensed vapor is formed from droplets so that when the air temperature is higher, it makes the droplets gather, condensed and formed into clouds. The presence of winds helps clouds move and gather in other places that have lower temperatures. At that time, the droplets become heavier and unstoppable and cause the droplets to fall so that there is rain.     If the droplets drop in an area with very cold temperatures, the droplets will drop as snow. However, not all rain reaches the surface. Some evaporates while falling through dry air. This is called Virga, a phenomenon which is often seen in hot, dry desert regions. What is the main idea of paragraph 2?

Pertanyaan

Read the text and answer the following question.

 
  We all know that rain is primary source of fresh water for most areas of the world, providing suitable condition for diverse ecosystems. Rain is water that descends from the sky through several processes until the rain occurs. Do you know how does rain happen?

    The phenomenon of rain is actually a water circle. The concept of water circle includes the sun heating and the Earth's water surface causing the water surface to evaporate. Earth's water includes water from lake, river, and ocean. Then, the water vapor experiences condensation and becomes condensed vapor. Condensed vapor is formed from droplets so that when the air temperature is higher, it makes the droplets gather, condensed and formed into clouds. The presence of winds helps clouds move and gather in other places that have lower temperatures. At that time, the droplets become heavier and unstoppable and cause the droplets to fall so that there is rain.

    If the droplets drop in an area with very cold temperatures, the droplets will drop as snow. However, not all rain reaches the surface. Some evaporates while falling through dry air. This is called Virga, a phenomenon which is often seen in hot, dry desert regions.

What is the main idea of paragraph 2?

Pembahasan Soal:

Soal ini menanyakan main idea (gagasan utama) dari paragraf ke-dua.

Main idea adalah gagasan yang menjadi inti atau pokok pembahasan dari suatu paragraf. Untuk menentukan gagasan utamanya maka kita dapat menemukannya pada awal dan akhir kalimat pada paragraf tersebut.

Kalimat awal pada paragraf ke-dua memiliki terjemahan "Fenomena hujan sebenarnya adalah siklus air". Kemudian, paragraf ke-dua menjelaskan tentang proses dari siklus air tersebut. Dengan demikian, kita dapat simpulkan bahwa gagasan utama dari paragraf ke-dua adalah siklus air pada fenomena hujan, dalam bahasa Inggrisnya yaitu "The water cycle in the rain phenomenon".


Jadi, main idea dari paragraf ke-dua adalah "The water cycle in the rain phenomenon".

Pembahasan terverifikasi oleh Roboguru

Dijawab oleh:

H. Qisthi

Mahasiswa/Alumni Universitas Indraprasta PGRI

Terakhir diupdate 07 Juni 2021

Roboguru sudah bisa jawab 91.4% pertanyaan dengan benar

Tapi Roboguru masih mau belajar. Menurut kamu pembahasan kali ini sudah membantu, belum?

Membantu

Kurang Membantu

Apakah pembahasan ini membantu?

Belum menemukan yang kamu cari?

Post pertanyaanmu ke Tanya Jawab, yuk

Mau Bertanya

Pertanyaan yang serupa

What does paragraph 4 tell us about?

Pembahasan Soal:

Pertanyaan pada soal yaitu "Apa yang dibahas pada paragraf 4?"

Paragraf 4 merupakan bagian penutup teks yang membahas tentang keseraman (the dread) yang dialami oleh orang-orang dengan adanya gempa bumi.

Dengan demikian, paragraf 4 membahas tentang "The dread of the earthquake".

Roboguru

The Effects of Acids Soil Soils with a pH of less than 7.0 are acids. The lower the pH, the more acids the soil. When soil pH falls below 5.5, plant growtg is affected. Drop fields decrease, reducing...

Pembahasan Soal:

Dalam kalimat “Both crop and pasture plants are affected by acid soils.”, dapat diktehaui bahwa keasaman tanah mempengaruhi pertumbuhan tanaman, sehingga pilihan jawaban yang tepat adalah (A).

Roboguru

Trees and plants are also living beings. They need food, water and air for survival. It is interesting to know how they take their food.                 Plants get their food both from the earth a...

Pembahasan Soal:

Berdasarkan kalimat “Chlorophyll in the leaves prepare the food like a machine.”, dapat diketahui bahwa klorofil pada daun mempersiapkan makanan seperti layaknya mesin, sehingga pilihan jawaban yang tepat adalah (B) ‘Chlorophyll in the leaves prepare the food like a machine’ atau ‘klorofil pada daun mempersiapkan makanan seperti layaknya mesin’

Roboguru

10. The third paragraph focuses on . . . .

Pembahasan Soal:

Kalimat "The third paragraph focuses on . . . ." berarti "Fokus pembahasan paragraf ke tiga adalah. . . ."

Paragraf ke tiga membahas tentang proses pembuatan cokelat mulai dari biji (The beans are fermented for about a week, dried in the sun and then shipped to the chocolate maker.) hingga menjadi cokelat siap olah  menjadi bahan makanan atau minuman, maka jawaban yang tepat adalah the process of producing chocolate.

Jadi, jawaban yang benar adalah A.

Roboguru

Paragraph one mostly tells us about ____.

Pembahasan Soal:

Soal ini menanyakan ide pokok dari paragraf pertama teks tersebut.

Terjemahan dari paragraf pertama adalah "Banjir merupakan bencana yang sering terjadi di kota-kota besar dan padat penduduk. Di Indonesia, banjir sangat sering melanda Jakarta dan memakan banyak korban. Lalu, tahukah Anda bagaimana proses terjadinya banjir?"

Berdasarkan terjemahan tersebut, dapat disimpulkan bahwa paragraf pertama menceritakan tentang banjir secara umum.

Jadi, jawaban yang tepat adalah D. flood.

Roboguru

Roboguru sudah bisa jawab 91.4% pertanyaan dengan benar

Tapi Roboguru masih mau belajar. Menurut kamu pembahasan kali ini sudah membantu, belum?

Membantu

Kurang Membantu

Apakah pembahasan ini membantu?

Belum menemukan yang kamu cari?

Post pertanyaanmu ke Tanya Jawab, yuk

Mau Bertanya

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Produk Ruangguru

Produk Lainnya

Hubungi Kami

Ikuti Kami

©2021 Ruangguru. All Rights Reserved