RoboguruRoboguru
SD

Read the following text to answer the question!       The National Monument (Indonesian: Monumen Nasional, abbreviated Monas) is a 132 m tower in the center of Merdeka Square, Central Jakarta, symbolizing the fight for Indonesia. It is one of the famous monuments in Indonesia. It is the national monument of the Republic of Indonesia, built to commemorate the struggle for Indonesian independence.     The construction began a long time ago in 1961 under the direction of President Sukarno. Monas was opened to the public in 1975. It is topped by a flame covered with gold foil. The gold foil is one thing that makes it stands out and easy to be recognized.     The monument and the museum are open daily from 08.00 until 16.00 Western Indonesia Time throughout the week except for the Mondays when the monument is closed. Since April 2016, the monument also opens during night time, from 19.00 until 22.00 in Tuesday to Friday, and from 19.00 until 00.00 in Saturday and Sunday. So, there are more chances if you want to come and visit.   What is the aim of the text above?

Pertanyaan

Read the following text to answer the question!
 

    The National Monument (Indonesian: Monumen Nasional, abbreviated Monas) is a 132 m tower in the center of Merdeka Square, Central Jakarta, symbolizing the fight for Indonesia. It is one of the famous monuments in Indonesia. It is the national monument of the Republic of Indonesia, built to commemorate the struggle for Indonesian independence.

    The construction began a long time ago in 1961 under the direction of President Sukarno. Monas was opened to the public in 1975. It is topped by a flame covered with gold foil. The gold foil is one thing that makes it stands out and easy to be recognized.

    The monument and the museum are open daily from 08.00 until 16.00 Western Indonesia Time throughout the week except for the Mondays when the monument is closed. Since April 2016, the monument also opens during night time, from 19.00 until 22.00 in Tuesday to Friday, and from 19.00 until 00.00 in Saturday and Sunday. So, there are more chances if you want to come and visit.
 

What is the aim of the text above?space 

  1. To describe the location of Monasspace 

  2. To describe Monasspace 

  3. To show the parts of Monasspace 

  4. To show the size of Monasspace 

  5. To recount the history of Monasspace 

A. Ainun

Master Teacher

Jawaban terverifikasi

Jawaban

pilihan jawaban yang tepat adalah B.space 

Pembahasan

Soal meminta untuk menentukan tujuan dari teks tersebut. Informasi ini dapat diketahui setelah memahami gagasan utama teks, yang dapat ditemukan dengan memahami gagasan utama tiap paragraf.

Paragraf pertama memperkenalkan informasi umum terkait Monuumen Nasional (Monas): nama, tinggi, lokasi, dan definisi.

Paragraf kedua membahas pembangunan Monas.

Paragraf ketiga menyampaikan hari dan jam buka Monas.

Dapat disimpulkan bahwa secara umum, teks membahas tentang Monas yang dikemas melalui deskripsi. Oleh karena itu, tujuan dari teks adalah untuk mendeskripsikan Monas (pilihan B).

Pilihan A (untuk mendeskripsikan lokasi Monas), C (untuk menunjukkan bagian-bagian Monas), D (untuk mendeskripsikan ukuran Monas), dan (untuk menceritakan sejarah Monas) tidak tepat karena hanya merupakan informasi pendukung pada paragraf.

Jadi, pilihan jawaban yang tepat adalah B.space 

1rb+

0.0 (0 rating)

Pertanyaan serupa

Read the text to answer the question! The Tower of Pisa is located next to the Cathedral of Pisa, in Piazza dei Miracoli (Square of miracles) in the city of Pisa, Italy. The building of the leaning T...

459

0.0

Jawaban terverifikasi

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Roboguru

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Download di Google PlayDownload di AppstoreDownload di App Gallery

Produk Ruangguru

Produk Lainnya

Hubungi Kami

Ruangguru WhatsApp

081578200000

Email info@ruangguru.com

info@ruangguru.com

Contact 02140008000

02140008000

Ikuti Kami

©2022 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia