Iklan

Iklan

Pertanyaan

Read the following story and answer the question. Once upon a time in Sumatra Island, there was a handsome man named Batara Guru Sahala, who enjoyed fishing so much. One day, he caught a fish. He was surprised to find out that the fish could talk. The fish begged him to set it free. Batara Guru Sahala could not bear it. He made the fish free. As soon as it was free, the fish changed into a very beautiful woman. The woman helped Batara Guru Sahala by cooking for his meals every day. Batara Guru Sahala fell in lovewith that fish-woman and wanted to marry her. Batara Guru Sahala promised to keep the secret that she had been a fish and would never tell anybody about it. They were married happily. After years, they had a son. One day Batara Guru Sahala got very angry with his son. He could not control his temper. He shouted angrily and called his son "fish children'. The son was crying. He found his mother and told her about it. The mother was very angry. Batara Guru Sahala broke his promise. The mother was shouting angrily, then the earth began to shake. Volcanoes started to erupt. The earth formed a very big hole. People believed that the big hole became a lake. Today the lake is known as Toba Lake. Does the story have a happy ending or a sad ending?

     Read the following story and answer the question.


    Once upon a time in Sumatra Island, there was a handsome man named Batara Guru Sahala, who enjoyed fishing so much. One day, he caught a fish. He was surprised to find out that the fish could talk. The fish begged him to set it free. Batara Guru Sahala could not bear it. He made the fish free. As soon as it was free, the fish changed into a very beautiful woman. The woman helped Batara Guru Sahala by cooking for his meals every day. Batara Guru Sahala fell in love with that fish-woman and wanted to marry her. Batara Guru Sahala promised to keep the secret that she had been a fish and would never tell anybody about it. They were married happily. After years, they had a son.

    One day Batara Guru Sahala got very angry with his son. He could not control his temper. He shouted angrily and called his son "fish children'. The son was crying. He found his mother and told her about it. The mother was very angry. Batara Guru Sahala broke his promise.

    The mother was shouting angrily, then the earth began to shake. Volcanoes started to erupt. The earth formed a very big hole. People believed that the big hole became a lake. Today the lake is known as Toba Lake.


Does the story have a happy ending or a sad ending?

Iklan

N. Puspita

Master Teacher

Jawaban terverifikasi

Jawaban

jawaban yang benar adalah ' sad ending' .

jawaban yang benar adalah 'sad ending'.

Iklan

Pembahasan

Pembahasan
lock

Soal menanyakan apakah cerita tersebut berakhir bahagia atau sedih. Berdasarkan wacana dapat diketahui bahwa akhir dari cerita adalah sedih atau sad ending sebagaimana ditunjukan pada kalimat " The mother was shouting angrily, then the earth began to shake. Volcanoes started to erupt. The earth formed a very big hole. " atau "Sang ibu berteriak marah, lalu bumi mulai bergetar. Gunung berapi mulai meletus. Bumi membentuk lubang yang sangat besar." Dengan demikian, jawaban yang benar adalah ' sad ending' .

Soal menanyakan apakah cerita tersebut berakhir bahagia atau sedih.

Berdasarkan wacana dapat diketahui bahwa akhir dari cerita adalah sedih atau sad ending sebagaimana ditunjukan pada kalimat "The mother was shouting angrily, then the earth began to shake. Volcanoes started to erupt. The earth formed a very big hole." atau "Sang ibu berteriak marah, lalu bumi mulai bergetar. Gunung berapi mulai meletus. Bumi membentuk lubang yang sangat besar."

Dengan demikian, jawaban yang benar adalah 'sad ending'.

Perdalam pemahamanmu bersama Master Teacher
di sesi Live Teaching, GRATIS!

5

Iklan

Iklan

Pertanyaan serupa

Analyse the generic structure of the text. Reorientation = ....

3

3.5

Jawaban terverifikasi

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Roboguru

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Download di Google PlayDownload di AppstoreDownload di App Gallery

Produk Ruangguru

Hubungi Kami

Ruangguru WhatsApp

+62 815-7441-0000

Email info@ruangguru.com

[email protected]

Contact 02140008000

02140008000

Ikuti Kami

©2024 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia