Roboguru

Pertanyaan

Bacaan 10. Question 57-60 are based on the following passage.


    In their latest paper, published in the journal Nature Climate Change, Prof. Philip Munday and colleagues report world-first evidence that high CO2 levels in sea water disrupts a key brain receptor in fish, causing marked changes in their behavior and sensory ability. They began by studying how baby clown and damsel fishes performed alongside their predators in CO2 enriched water. They found that, while the predators were somewhat affected, the baby fish suffered much higher rates of attrition.

    "Our early work showed that the senses of smell of baby fish were harmed by higher CO2 in the water, meaning they found it harder to locate a reef to settle on or detect the warning smell of a predator fish. But we suspected there was much more to it than the loss of ability to smell," says Prof. Munday. The team then examined whether fishes' senses of hearing which is used to locate and hone in on reefs at night, and avoid them during the day was affected. "The answer is, yes it was. They were confused and no longer avoided reef sounds during the day. Being attracted to reef during daylight would make them easy meat for predators."

     Their work showed the fish also tended to lose their natural instinct to turn or right which is an important factor in schooling behaviour which also makes them more vulnerable, as lone fish are easily eaten by predators. Prof. Munday further explains, "All this led us to suspect it wasn't simply damage to their individual senses that was going on but rather, that higher levels of carbon dioxide were affecting their whole central nervous system."

57. The following is relevant with the idea of the role of the fish's senses and instinct described in the passage except ____.

  1. Mice avoid poisons by smelling it.

  2. Dogs sniff rubbles to identify disaster victims.

  3. People recognize others from their voices.

  4. Babies learn to speak by imitating sound.

  5. Pigeons send letter to an address.

N. Puspita

Master Teacher

Jawaban terverifikasi

Jawaban

jawaban yang benar adalah D. Babies learn to speak by imitating sound.

Pembahasan

Soal ini memiliki jawaban D. Babies learn to speak by imitating sound.

Soal tersebut menanyakan pernyataan yang tidak sesuai dengan peran indera dan insting ikan.

Berdasarkan teks, ada dua indera ikan yang dibahas yaitu indera penciuman dan indera pendengaran. 

Menurut paragraf 2, indera penciuman ikan berfungsi untuk menemukan terumbu karang atau mendeteksi bau ikan predator. Hal ini sesuai dengan potongan kalimat "... to locate a reef to settle on or detect the warning smell of a predator fish." Dilihat dari fungsinya, ada dua opsi jawaban yang sesuai dengan peran indera penciuman ikan, yaitu opsi A (tikus menghindari racun dengan mencium baunya) dan B (anjing mengendus reruntuhan untuk mengidentifikasi korban bencana).

Kemudian, di paragraf 2 juga tertulis bahwa indera pendengaran ikan berfungsi untuk menemukan terumbu karang dan tinggal disana saat malam. Hal ini sesuai dengan potongan kalimat "... is used to locate and hone in on reefs at night, and avoid them during the day". Dilihat dari fungsinya, ada satu opsi jawaban yang sesuai dengan peran indera pendengaran ikan, yaitu opsi C (orang mengenali orang lain dari suaranya).

Untuk insting ikan, diketahui melalui paragraf 3 bahwa ikan memiliki insting alami untuk menentukan arah seperti yang ditulis di potongan kalimat "... to turn or right". Dilihat dari fungsinya, ada satu opsi jawaban yang sesuai dengan peran insting ikan, yaitu opsi E (burung merpati mengirim surat ke suatu alamat).

Tersisa opsi D yang kalimatnya memiliki arti "bayi belajar bicara dengan menirukan suara". Hal ini sebenarnya berhubungan dengan indera pendengaran. Tapi, kalimat tersebut tidak sesuai dengan peran indera pendengaran pada ikan karena teks di soal ini tidak menunjukkan adanya ikan yang mengeluarkan suara hasil dari meniru suara lain, sehingga D menjadi jawaban untuk soal ini.

Jadi, jawaban yang benar adalah D. Babies learn to speak by imitating sound.

12

0.0 (0 rating)

Pertanyaan serupa

3. According to information in the passage, which of the following is LEAST likely to occur as a result of animals' intuitive awareness of quantities?

206

0.0

Jawaban terverifikasi

RUANGGURU HQ

Jl. Dr. Saharjo No.161, Manggarai Selatan, Tebet, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12860

Coba GRATIS Aplikasi Ruangguru

Produk Ruangguru

Produk Lainnya

Hubungi Kami

Ruangguru WhatsApp

081578200000

Email info@ruangguru.com

info@ruangguru.com

Contact 02140008000

02140008000

Ikuti Kami

©2022 Ruangguru. All Rights Reserved PT. Ruang Raya Indonesia